Ha radiátor kell, akkor nincs mese

A radiátor vásárlás nem egy gyakori esemény az ember életében, általában csak néhányszor fordul elő. Vagy arról van szó, hogy frissen építkezünk, és a szép új házunkba már be kell tervezni a fűtésrendszert is, vagy egy meglévő, kiépített rendszerben akarunk cserét. Akár modernizálunk, akár meghibásodás miatt szeretnénk újat, az ilyesmi jó, ha tíz-húsz évente megesik velünk. Éppen ezért az se gyakori, hogy valaki nagy tapasztalattal bírjon benne, kivéve persze a szakembereket, akik nap, mint nap ezzel dolgoznak. Az egyik első és legfontosabb, amit tudnunk kell új radiátor vásárlásakor, hogy miért és mire kell? Ha rosszul választunk, könnyen lehet, hogy nem fűti fel a légteret rendesen, rosszabb esetben eleve be se tudjuk szereltetni, de mindenképpen kellemetlen és fölösleges pénzkidobás. Hogyan válasszuk hát jól? Ebben próbálunk lent segíteni.

Radiátor fűtőértéke

Rengeteg szempont létezik, amit figyelembe vehetünk. Ezek egy részére szükséges gondolnunk, másik fele elhanyagolható. A fontos az, hogy tudjuk, nekünk mik az igényeink és a kötelező paramétereken túl mi az, ami számunkra elengedhetetlen egy radiátor esetében? Sok szempont van befolyással az árra, tehát tudnunk kell sáfárkodni az igényekkel, és sorrendiség alapján megalkudni melyik marad okvetlenül, illetve melyik az, amitől esetleg eltekinthetünk.

Gyakorlatilag ez a legfőbb elvárásunk egy radiátor készülékkel szemben: adjon meleget! Ennek megfelelően ez a szempont az egyik legfontosabb, és pontos meghatározása is igen kritikus. Ha frissen építkezünk, alkalmunk van az építésszel megterveztetni a szobák légtere, az ablakok elhelyezkedése, megbeszélt nyílászáró rendszerek, és a kazán típusa alapján, milyen is legyen a fűtéstechnika. Az így megkapott teljesítménytől nem ildomos eltérni, hiszen ha ennél kisebb értékű készüléket választunk, az maximumon sem lesz képes felfűteni a szobát, viszont ennél magasabb teljesítményűnek pedig semmi haszna nincs, emellett viszont többe kerül. A radiátor választásban még lényeges szempont a készülékben keringett fűtővíz hőfoka. A teljesítményértéket értelemszerűen magasabb, ha majd 90 fokos víz keringtetésekor mérték, így amikor készülékeket hasonlítunk össze, mindenképpen figyeljünk oda, hogy valóban összemérhető értékeket nézünk-e?

Radiátor elhelyezkedése

Az otthon különböző légterei különféle radiátor készüléket kívánhatnak meg, amelyeket mind megtalálunk a https://www.netradiator.hu/ oldalon. Ha már túlestünk annak megállapításán, hogy technikailag milyen paramétereknek kell eleget tegyenek, gondolkodhatunk azon, melyik helységbe milyen való? Kellemes a szemnek, ha a radiátor illeszkedik a környezetébe. Elfér az ablak alatt, burkolása designos, színe egyezik a fürdőszoba csempe árnyalatával. Választhatunk egy vagy kétsoros modelleket szükségünknek megfelelően, ez a teljesítményt fogja befolyásolni, és ha ez sem lenne elég, a konvektor lemezek is a nagyobb fűtőteljesítményt szolgálják.

Egyre növekvő népszerűségnek örvendenek az úgynevezett vertikális fűtőfalak. Egy ilyen radiátor lapos, magasabb, mint szélesebb, ezáltal „vékonyabb” felületet foglal el a falból, és hangsúlyosabb tárgya lesz a helységnek. Éppen ezért a design fontos eleme ezeknek a készülékeknek, kialakításuknál elengedhetetlen az esztétikus megjelenés. Előfordulnak előszobában, nappaliban és fürdőben is egyaránt.

Nem feltétlenül kell ugyanazt a típust elhelyezni minden helységben, a fürdőkben igen elterjedt a törülközőszárító radiátor praktikus például, de nem kötelező megmaradni ennél. Amennyiben mégis mellette döntünk, érdemes mérlegelni, hány törölköző is szárad majd rajta egyszerre? Ennek megfelelő méretűt vegyünk, vagy kalkuláljunk kiegészítő akasztókkal.

Radiátor mérete és csatlakozása

A klasszikusan ablak alá helyezett készülék elhelyezése általában úgy esztétikus, ha szélessége megegyezik az ablak szélességével. Magasságában annyit ésszerű szem előtt tartani, hogy 10-10 cm-t hagyjunk a földtől, illetve a párkány alatt, ez fogja elősegíteni a megfelelő hőáramlást. Jó, ha van olyan a döntéshozók közelében, aki látja maga előtt a különféle radiátor típusok modelljeit, mert nem az a fő, hogy a készülékhez igazítsuk a szobát. Pont fordítva.

A készülékeken különböző csatlakozási pontok vannak, hogy minél több környezetben lehessen őket beépíteni. A megfelelő áramlás elősegítésére különféle áramlásirányító elemeket is tartalmaz egy egy radiátor, így érdemes még a megrendelés előtt meghatározni ezeket a pontokat, hogy az elhelyezett áramlásirányítók a csatlakozási pontoknak megfelelően keringtessék a hőt. Persze adott a helyzet, ha már eleve kész rendszerben csak egy készüléket szeretnék cseréltetni. Ebben az esetben a csövek középpontjai közt lévő távolságot kell megadnunk a vásárláskor.

Fontos észben tartani, hogy a szabályozó szelepet külön értékesítik, így azt nekünk kell beszerezni. Ideális esetben még a beszerelés előtt. Emellett egy légtelenítő szelep is az egyik szabad csonkon elhelyezésre kerül.

Érdemes szót ejteni még az alternatív üzemről is. Ez azt jelenti, hogy a fűtésszezonban hagyományos módon működik a készülék, azon kívül pedig elektromosan melegít. Ez olyankor praktikus, ha már kissé hidegebb az idő, de még nem akarunk folyamatosan fűteni, vagy ha csak nyári napon gyorsan megszárítanánk a törülközőket.

Tetszett? Oszd meg másokkal is 😉Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin